26/5/21 | ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ & ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΕ ΣΥΝ...

Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα  διάλεξη . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου κίνησε η εισήγηση της κας  Βασιλοπούλου και ιδίως  η αναφορά της στο 1/3 του συνολικού χρόνου της επικοινωνίας .  Πιστεύω πως δυνάμει της εν λόγω διατάξεως πλέον το δικαστήριο θα πρέπει να ορίζει στην απόφαση τον συνολικό χρόνο της επικοινωνίας του μη έχοντος την επιμέλεια γονέως με το τέκνο για τον οποίο ο μη έχων την επιμέλεια γονέας θα να καλύψει το 1/3 αυτού. 
Δεν νομίζω πως η βούληση του νομοθέτη ήταν να ορίσει το σύνολο του χρόνου επικοινωνίας σε κλίμακα μιας ημέρας. Η απόφαση δηλαδή κατ' εμέ θα πρέπει να λέγει ότι .... και ο συνολικός χρόνος επικοινωνίας ορίζεται π.χ. σε 100 οπότε ο μη έχων την επιμέλεια γονέας θα πρέπει να καλύψει χρόνο τουλάχιστον 35 περίπου ημερών, γιατί μην ξεχνάμε πως τούτος έχει πλέον και υποχρέωση επικοινωνίας. Δηλαδή η βούληση του νομοθέτη θα έπρεπε να είναι να ορίζεται στο δικαστήριο ή στο συμφωνητικό ένας συνολικός χρόνος επικοινωνίας εκ του οποίου ο μη έχων την επιμέλεια θα έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να καλύψει το 1/3. 
Βέβαια οι απορίες της κας Βασιλοπούλου ως προς το 1520 ΑΚ είναι εύλογες από την ώρα που ο νομοθέτης πρώτον δεν όρισε πως ορίζεται το σύνολο του χρόνου της επικοινωνίας και δεύτερον όρισε ότι στην επικοινωνία περιλαμβάνεται τόσο η φυσική παρουσία όσο και η διαμονή του τέκνου με τον άλλο γονέα, περιορίζοντας στην ουσία την δικανική σκέψη κατά την οποία θα μπορούσε να καλυφθεί η επικοινωνία μέσω skype π.χ..  Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρξει κάποιος κατάλογος στο τι περιλαμβάνει η επικοινωνία και τι όχι, ώστε να θεωρείται επικοινωνία ακόμα ακόμα και η κλήση μέσω skype. 
Σε κάθε περίπτωση και η 1520 ΑΚ και η 1532 ΑΚ  θα πρέπει να αλλάξουν.  
Η σύνταξη του νέου νόμου περί επιμέλειας εμφορείται κυρίως μόνο από ευχές, όμως οι ευχές δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος μηχανισμός νομοθέτησης, αλλά θα πρέπει να εμπνέεται και να λαμβάνει υπόψιν της ΚΥΡΙΩΣ ! την πραγματικότητα .
Είναι μια υπέροχη διάλεξη με μεγάλο αν όχι μέγιστο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Συγχαρητήρια !.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο νέος Δικαστικός Χάρτης : Σχολιάζοντας τις προτάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης δια την λύση του γόρδιου δεσμού της Δικαιοσύνης

Μια υπόθεση ανά δικαιούχο